Vitamin B5

Studier av Vitamin B5 (Pantotensyra)
Enligt en studie av Dr. Lit-Hung Leung fick över 90% av de som provade syran hjälp med sin akne av att inta d-kalciumpantotenat och i Sverige kallas även Vitamin B5 för kalcium pantotensyra. I studien kontrollerades patienterna noggrant och under en läkares bevakning. Den vanligaste anledningen till att Vitamin B5 (d-kalciumpantotenat) inte fungerar är att personer som använder läkemedlet inte intar tillräckligt hög dos. Man ska även tänka på att full effekt av Vitamin B5 tar cirka 3 månader.

För vilka fungerar Vitamin B5?
För alla med akne som känner att dom är i behov av det, oavsett ålder.

Rekommenderad daglig dos?
• 5 kapslar 2ggr/dag de första fem dagarna.
• Den sjätte dagen kan du börja inta 5 kapslar fyra gånger per dag. Detta ska pågå i 3 månader eller tills din akne har försvunnit. (Det tar ju som sagt nämligen 3 månader för Vitamin B5 att uppnå full effekt). För dig som inte har så mycket akne kan en daglig dos om 5-10 kapslar per dag vara tillräckligt. Studien rekommenderar dock att du intar minst 10 kaplsar varje dag för att få en bra effekt mot akne.

Hälsorisker?
Vitamin B5 (d-kalciumpantotenat) är vattenlöslig och livsviktig vitamin som är helt ofarlig att ta i höga doser. Det är alltså omöjligt att ta för stor dos. Syran är helt naturlig och studier visar på att tarmfloran hos människor kan producera patotensyra. Denna syra finns naturligt i många livsmedel, såsom fullkornsprodukter och baljväxer. Det är möjligt att Du upplever biverkningar, men några allvarliga sådana har aldrig rapporterats. Om du är gravid eller ammar så rekommenderar vi inte att du tar Vitamin B5.