Orsaker

Genetiska faktorer
Det finns vetenskapliga studier som visar att det finns genetiska omständigheter som orsakar akne. Det behöver inte nödvändigtvis vara så, men det kan hända.

Ett dåligt näringsintag
Det finns inga vetenskapliga belägg för att viss mat framkallar akne, men dålig kosthållning påverkar såklart huden negativt. Dålig mat påverkar hela kroppen inifrån och ut, därför också ansiktet och huden. Men var noga med att skilja mellan finnar och akne.

Kosmetiska produkter
Kosmetika kan till viss del påverka huden negativt då det kan göra huden fet och/eller torr och detta skapar en obalans i huden som kan orsaka akne, men detta är ganska marginellt.

Skrubb och peelingkrämer
Peeling och skrubb hjälper huden att förnya sig då man exfolierar den och tar bort gammal hud och yttre smuts som lätt kan tränga in i porerna och förvärra situationen. Men man ska absolut inte överanvända dessa produkter för då får man totalt motsatt effekt för ju mer man skrubbar och peelar, desto mer reducerar och tar man bort hudens egna försvarsmekanismer. Max 1-2 ggr/vecka är precis lagom!

Menstruation
Strax innan mens får många tjejer/kvinnor fler finnar än normalt. Detta är för att det sker en hormonförändring i kroppen vilket är fullt normalt.

Läkemedel/doping
Det finns studier som visar att intag av anabola steroider, kortisonkrämer och kortisontabletter ökar antalet finnar. Detta är för att dessa preparat stänger igen porerna och detta hindrar i sin tur utflödet av sebum (talg) till hudytan. Talget kapslas in i huden och bildar kommedoner (pormaskar) som i sin tur kan utveckla finnar. Om man tror att man får akne på grund sin medicinering bör man uppsöka sin personliga läkare eller en särskild hudläkare.

Rengöring för ofta
Tvätta inte ditt ansikte för många gånger under en dag med starka tvålar (även vanlig handtvål) eller rengöringsmedel för då blir huden kraftigt torr och i obalans. Då kan huden reagera genom att öka sebumproduktionen som kompensation för fuktbristen. Detta kan förvärra aknen.

Huden själv
Hudens tjocklek påverkar också uppkomsten av akne. Ju tjockare hud man har, desto större är risken att drabbas av akne, men det behöver så klart inte alltid vara så. Men för att göra så att vardagen inte bara ser grå ut i samband med detta – ha i åtanke att tjockare hud gör att man kan få färre rynkor när man blir äldre.

Kläm aldrig!
Hur frustrerande det än kan låta så kläm aldrig dina finnar. Den främsta orsaken är att det finns bakterier på dina fingrar som kan ge inflammation, vilket bland annat innebär ökad risk för fler finnar och framtida akneärr.