Behandlingar

Rengöring
Rengör alltid huden med en mild rengöring anpassad efter din hudtyp morgon och kväll. Avsluta med att smörja in med en lätt fuktkräm.
Kläm helst inte på inflammerade finnar, låt de läka i lugn och ro. Ser du en finne som är på toppen och inte röd och inflammerad kan du försiktigt klämma den med lite papper eller bomull. Kom ihåg att ha rena händer!
Kläm aldrig på en torr och oförberedd hud för då kan du skada vävnaden och riskerar att få bestående ärr. Du kan förbereda genom att hålla ansiktet över en bunke med riktigt varmt vatten och låt ångan mjuka upp huden, alternativt kläm direkt efter duschen.

Lokala behandlingar
Dessa behandlingar är främst för personer med icke-inflammatorisk akne eller personer som har mild till måttlig inflammatorisk akne. Det finns krämer, geléer, lösningar, tvålar, cleansers och lotions man kan använda, t.ex basiron och stioxyl. Det finns en rad olika innehåll som sägs ska vara bra mot akne, såsom tretinoin (även för rosacea), azelainsyra som är en alifatisk karboxylsyra med antimikrobiell effekt och klindamycin som är ett bakteriedödande antibiotikum. Detta är det viktigaste att leta efter på innehållsförteckningen. Ett annars stark rekommenderat märke är Dermalogica med sin medibac-serie.

Tips vid lokal behandingar
Läs instruktionerna noggrant innan behandling. Generellt sätt så ska man alltid tvätta huden med mild rengöring och vatten och inte använda rengöringsmedel med uttorkande effekt och så ska man torka sin hud försiktigt och se till att den är helt torr. Slutligen ska man med torra och rena händer stryka ett tunt lager av medlet över de hudområden som har akne och så klart undvik öppna sår, ögon, mun och näshålorna.

Orala behandlingar
Dessa behandlingar passar främst personer med akne som är resistenta mot lokala behandlingar eller personer som är i farozonen för att få ärrbildningar. Eftersom det heter orala behandlingar så innebär det att man tar läkemedelet genom munnen. Det kan röra sig om flera olika läkemedel, men gemensamt för dem är att de i de flesta fall innehåller antibiotika. Tablettbehandling behövs främst bara som tillägg vid svår inflammatorisk akne. En läkare avgör om aknen är ett påtagligt psykiskt hinder eller utgör ett arbetshinder eller om man har stor risk för att få pigmentförändringar eller ärr. Exempel på läkemedel är tetracyklin, doxycyklin, minocycline, erytromycin (proteinsynteshämmande), cotrimoxazole, isotretinoin (roaccutan/accutan), oral kortikosteroid, cyproterone acetate, eller spironolakton.

Biverkningar
Oftast kommer biverkningar av antibiotika mot akne i ett tidigt skede av behandlingen:
● Huvudvärk
● Håravfall
● Försämrat mörkerseende
● Näsblod
● Torra ögon
● Torra läppar
● Torr hud i ansikte och händer
● Träningsvärk pga. av torra muskler
● Utebliven mens

Fysiska eller kirurgiska behandlingar
När man pratar om fysiska behandlingar och kirurgiska ingrepp så finns det lite olika saker att välja mellan. Inom det kirurgiska så kan man fylla ut huden med collagen, men detta är främst för att släta ut akneärr. Det är extremt viktigt att man injicerar på precis rätt ställe annars kan det få tråkiga konsekvenser. Men detta ska man alltid göra hos läkare! Inom fysiska behandlingar så pratar man om dermabrasion, vilket är en mekanisk kraftig peeling som är ungefär som en pimpsten som slipar bort huden. “Nackdelen” med denna behandlingen är att det tar flera månader för huden att läka och man kan bli mycket torr och solkänslig. Sen kan man behandla sin akne med kemisk peeling som innehåller salicylsyra och tea tree och detta är milt peelande respektive antibakteriellt. Detta är främst för lätt till måttlig akne.

Vid måttlig akne kan man prova AHA-behandlingar. AHA står för alpha-hydroxy-acid och är alltså syrabehandlingar. Dessa behandlingar utförs på salong av en auktoriserad hudterapeut. De vanligaste syrorna som används vid dessa behandlingar är glykol- mjölk- och citronsyra. Detta syror används i olika koncentration beroende på vilken hudtyp man har och vilket resultat man vill uppnå.

Vid svår akne rekommenderas att man uppsöker läkarhjälp. Vid svåra fall kan det behövas att man sätter in en antibiotika-kur av så kallade tetracykliner, eller i värsta fall Roaccutan. Roaccutan innehåller isotretinoin som är ett a-vitaminderivat och den aktiva substansen i Roaccutan och Accutane. Roaccutan använder man oftast i 4-6 månader men det kan krävas flera kurer under längre tid. Roaccutan minskar sebumet i huden, och skrivs bara ut på licens av en legitimerad hudläkare.

OBS!
Köp aldrig aknepreparat innehållande isotretinoin på nätet. Sådana preparat ska enbart skrivas ut av läkare då det har många biverkningar såsom fosterskador eller mycket sensitiverad, torr och solkänslig hud. Behandling med dessa typer av preparat ska alltid följas upp och kontrolleras av läkare.

Ljusbehandling
Det har börjat att bli mer och mer populärt att behandla akne med ljusbehandlingar då det är ett bekvämt val eftersom det innebär låg risk och effektiv terapi. Många använder denna behandling eftersom de vill minska risken för biverkningar, vilket finns i samband med orala och lokala behandlingar. Att vistas i solen har i dom allra flesta fall enbart en gynnsam effekt på akne.