Myter

Allmänt
Det finns många myter om vad som är orsaken till akne. Till exempel så sägs det att personer som har akne är smutsigare än andra, men det är såklart ingenting mer än bara en myt.

Myter
● Sexuellt umgänge
● Dålig hygien
● Lindrig stress
● Kosmetiska produkter

Dålig personhygien
Att akne är en orsak på grund av dålig hygien är en myt stämmer inte. Men det är heller inte till en fördel att tvätta ansiktet mycket och ofta, det förvärrar bara huden. Akne orsakas inte på grund av ett otvättat ansikte. Nog för att ett överflöd av olja, döda celler och smuts från ett dagligt arbete kan täppa igen porerna, men det är inte huvudorsaken bakom akne.

Choklad, strips och pizza
Det finns i dagsläget inga undersökningar som finner något samband mellan kost och akne. Med andra ord så orsakar inte choklad, strips eller pizza några hudproblem. Men, vissa personer märker av förändringar i huden då de intar vissa maträtter. Det handlar mer om fet mat, om det är det enda man äter. Men då kommer det först upp finnar som sedan blir till akne om man pillar och klämmer och irriterar för mycket. De som upplever att huden förändras till det sämre på grund en maträtt bör upphöra att äta den för att se om aknen försvinner. Om aknen inte försvinner kan det bero på att maträtten inte ger upphov till akne besvären.

Lindrig stress
Den vanliga typen av stress är dag-till-dag stress och är inte alls orsaken bakom akne. Dock så kan flera läkemedel som behandlar stress vara orsaken bakom akne. Om man tror att man får akne på grund sin medicinering bör man uppsöka en hudläkare.

Minskar med åren
Sanningen är faktiskt den att de flesta personer med akne upplever att problemen minskar ju äldre de blir. Om produkterna som man använder idag inte fungerar mot akne ska man fundera på att uppsöka en hudspecialist.